Koronapandemian vaikutus Avustajakeskuksen toimintaan (25.8.2021)

Tähän artikkeliin on koottu tämänhetkinen tilanne Avustajakeskuksen toimintaan ja koronapandemiaan liittyen.

Avustajakeskuksen henkilökunta ja tapaamiset


Avustajakeskuksen kaikki toimistot ovat suljettuina asiakaskäynneiltä 30.9.2021 asti. Työntekijöitä on mahdollisuus tavata, kunhan asiasta sopii etukäteen.

Henkilökohtaisiin tapaamisiin tai ryhmätapaamisiin ei saa tulla sairaana. Tapaaminen on myös peruttava, mikäli olet altistunut koronavirukselle, odotat koronatestiin pääsyä tai testin tulosta.

Henkilökohtaisissa tapaamisissa ja ryhmätapaamisissa noudatetaan voimassa olevia käsihygienia- ja yskimisohjeita, sekä suosituksia turvaväleistä.

Huomioithan myös THL:n paikalliset suositukset kasvomaskien käytöstä.

Voit seurata oman alueesi suosituksia ja rajoituksia THL:n sivuilta.

THL on koonnut ohjeita jaksamiseen koronaepidemian aikana. THL:n mukaan yksi eniten hyvinvointia lisäävistä asioista on kokemus, että on muille ihmisille tärkeä. Älä siis jää yksin!
Avustajakeskuksessa voit ryhtyä vapaaehtoiseksi tai palkalliseksi avustajaksi sekä etsiä itsellesi avustajaa.
Tässä linkki THL:n sivuille Mielen hyvinvointi koronaepidemian aikana


Vapaaehtoistoiminta nyt Avustajakeskuksessa


Avustajakeskuksen vapaaehtoisvälitys toimii tällä hetkellä normaalisti. Vapaaehtoisia avustajia välitetään erilaisiin saatto- ja asiointikäynneille, harrastustoimintaan, ym. yhdessä tekemiseen.
Haluamme huolehtia niin vapaaehtoisten avustajien kuin riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden turvallisuudesta. Vapaaehtoiset avustajat voivat halutessaan pyytää asiakaskäynneille maskia Avustajakeskuksesta.
Lisää tietoa vapaaehtoiseksi avustajaksi haluavalle löydät TÄSTÄ ja vapaaehtoisen avustajan saamiseksi TÄSTÄ.

Muistikaveri® -toiminta

Avustajakeskuksen Muistikaveri® -toiminta toimii pääosiltaan normaalisti, pienin poikkeuksin.

Suositukset Muistikaverien käynneille asiakkaan luokse:

  • käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää
  • turvaväleihin tulee kiinnittää huomiota
  • maskia on hyvä käyttää varsinkin sisätiloissa (esim. julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä) ja erityisesti, jos turvavälin noudattaminen on hankalaa
  • ulkona tapahtumia tapaamisia on hyvä suosia aina, kun se on mahdollista

Näiden lisäksi on erittäin tärkeää välttää käyntejä, jos vapaaehtoisella tai asiakkaalla on pieniäkään flunssaan tai koronavirukseen viittaavia oireita.

Palkallinen toiminta nyt Avustajakeskuksessa


Henkilökohtaisia avustajia välitetään normaaliin tapaan.
Lisätietoja miten tulee toimia koronapandemian aikana saat Heta-liiton sivuilta Usein kysytyt kysymykset -osiosta. Pääset sivuille TÄSTÄ.

Suojautuminen ja suojavälineet henkilökohtaisessa avussa

Henkilökohtaisen avun työnantaja vastaa avustajien työturvallisuudesta ja koronaviruksen vaatimista varotoimista. Työntekijä on puolestaan velvollinen noudattamaan työpaikan suojauskäytäntöjä.

Kunnan on huolehdittava, että henkilökohtaisten avustajien työnantajina toimivilla vammaisilla henkilöillä on käytettävissä tarvittavia suojavälineitä vastaavasti kuin kotihoidossa. Tällä hetkellä työterveyslaitoksen ohjeen mukaan suojavarusteita tulee käyttää myös henkilökohtaisessa avussa.

Lähde: heta-liitto.fi

Lisää tietoa suojautumisesta, sekä suojavarusteiden hankkimisesta kunnittain löydät TÄSTÄ


Koulutukset ja tapahtumat Avustajakeskuksessa


Avustajakeskus järjestää lisäkoulutuksia ja tapaamisia rekisterissä oleville avustajille ja työnantajille. Koulutukset järjestetään pääsääntöisesti verkossa etäyhteydellä Teams-sovelluksen kautta. Näihin koulutuksiin ja tapaamisiin tarvitaan siis toimiva sähköpostiosoite sekä nettiyhteys. Avustajakeskus myös kouluttaa työnantajia ja avustajia Teams-sovelluksen käyttöön.


Osallistujarajoituksia toteutetaan aluesuositusten mukaan fyysisissä tapahtumissa. Muista aina ilmoittautua ja seuraa rajoituksista tiedottamista mm. sähköpostin, avustajakirjeen ja -tiedotteen välityksellä!

VERTISTAPAAMISIA toteutetaan fyysisesti ilmoitetun mukaisesti. Tapaamisilla on maskin (tai visiirin) käyttö vaatimus ja jokainen pitää, ajankohtaisen tilanteen huomioon ottaen, turvavälit ja huolehtii käsihygieeniasta.

Koulutukset ja tapahtumat avustajille näet TÄÄLTÄ (vaatii kirjautumisen).
Koulutukset ja tapahtumat työnantajille näet TÄÄLTÄ (vaatii kirjautumisen).