Avustajakeskus.fi|Siirry sisältöön|Svenska|In english|по-русски|Eesti|Kirjaudu sisään

Koronavirus ja suojautuminen henkilökohtaisessa avussa, päivitetty 1.6.20

Ohjeet HETA-liiton sivuilla: https://heta-liitto.fi/korona/koronaukk/suojautuminen-ja-varotoimet-tyopaikka/

STM ohjeet TÄSTÄ

Lisätietoja ja ohjeet suojavarusteiden jaosta saat työnantajan kotikunnan vammaispalvelusta

Ohjeet aukikirjoitettuna alla

Käsidesit ja hengityssuojaimet ovat loppu kaupoista. Voinko saada kunnalta suojavarusteita itseäni ja henkilökohtaisia avustajia varten?

Suositeltavaa on olla yhteydessä kuntaan ja pyytää suojavarusteita. Vammaispalvelulain nojalla kunnan tulee joka tapauksessa korvata työsuojelusta aiheutuvia kuluja. Kuntaliitto on katsonut, että kuntien tulee huomioida suojavälineiden saannin varmistaminen henkilökohtaisen avun käyttäjän sairastuessa.

Heta-liitto tulkitsee, että kunnan tulee nyt järjestää asianmukaiset suojavarusteet, sillä niitä ei ole välttämättä henkilökohtaisen avustajan työnantajan suoraan ostettavissa. Vammaispalvelulain perusteluiden mukaan henkilökohtaisen avustajan tarve kustannetaan kokonaisuudessaan kunnan varoista. Palvelun käyttöön voi liittyä myös tarve suojata työnantajaa siltä, etteivät avustajat tartuta koronavirusta. Henkilökohtaisessa avussa ei voida käytännössä noudattaa etäisyyttä toisiin ihmisiin.

Suosittelemme tutustumaan myös THL:n ohjeisiin sairastuneen hoidosta kotioloissa.

Jos työnantaja sairastuu hengitystiesairauteen, mutta avuntarve säilyy ennallaan, miten suojataan avustajia?

Toistaiseksi viranomaiset eivät ole antaneet yleisiä ohjeita koronavirukselta suojautumiseen nimenomaan henkilökohtaisen avustajan työssä. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen hoito- ja hoivatyöhön. Lisäksi on yleisiä ohjeita suojautumisesta palvelutyössä.

Ministeriön ohjeen mukaan terveyden- ja sosiaalihuollon hoito- ja hoivatehtävissä henkilökunnan tulee käyttää kirurgista suu- ja nenäsuojusta ja suojakäsineitä, kun he hoitavat/avustavat hriskiryhmään kuuluvaa henkilöä. Muissa tehtävissä riittää hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen.

Työterveyslaitoksen yleinen ohjeistus palvelutyössä on, että työntekijän tulee käyttää suojakäsineitä mahdollisuuksien mukaan. Jos tämä ei ole mahdollista, ovat vaihtoehdot käsienpesu ja toissijaisesti käsidesin käyttö.

Sekä työnantajien että työntekijöiden on suositeltavaa tutusta Työterveyslaitoksen ohjeisiin sekä THL:n ohjeisiin hengitystiesairauden kotihoidosta:

THL:n ohjeet

Työterveyslaitoksen ohjeet yrityksille (Kannattaa lukea, vaikka onkin yrityksille!)

Työterveyslaitoksen ohjeet palvelualalle

Onko kunta velvollinen korvaamaan työnantajan hankkimat suojavarusteet ja käsidesin?

Kunta on velvollinen korvaavaan avustajasta aiheutuvat kohtuulliset ja välttämättömät menot. Myös lakisääteisestä työsuojelusta johtuvat perehdytys- ja muut välttämättömät kulut voivat tulla korvattaviksi.

Työnantajan kannattaa toimittaa selvitys aiheutuneista kuluista kuntaan ja hakea korvausta. Oikeuskäytännössä on katsottu, että kunnalla ei ole ollut korvausvelvollisuutta esimerkiksi käsidesistä, koska meno ei ollut erotettavissa työnantajan perheen omasta kulutuksesta. Mikäli kuluja siis syntyy, ne kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan erillään omista muista kuluista.

Työterveyshuollosta saatava apu

Miten työterveyshuolto voi auttaa koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä?

Työterveyshuollon tehtäviin kuuluu muun muassa neuvonta siinä, miten työn terveellisyys ja turvallisuus varmistetaan. Mahdollista on siis ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, jos tarvitaan käytännön neuvoja koronavirukselta suojautumiseen kyseisessä työssä. Henkilökohtaisen avun sisältö vaihtelee, eli suojautumisen tarve ja tavat voivat vaihdella tehtävän mukaan.

Heta-liitto kokoaa yleistä tietoa mahdollisuuksien mukaan, mutta työterveyshuollossa on terveydenhuollon ammattilaisia, jotka voivat ottaa kantaa konkreettisiin tilanteisiin ja huomioida työnantajan ja työntekijän yksilöllisen tilanteen.

Huomioithan vielä, ettei sairauslomatodistusta voi työterveydestä hakea.

Suojavälineiden hankintaohjeet kunnittain

AURA
Työnantaja voi ostaa suojavälineet itse, ja toimittaa niistä kuitin ja vapaamuotoisen hakemuksen vammaispalveluihin. Mikäli herää kysyttävää henkilökohtaisesta avusta tai suojavälineistä, voit soittaa numeroon 02-48643227 (soittoaika ma-pe klo 10-11).

KAARINA
Työnantaja voi ottaa yhteyttä vammaispalveluiden omaan vastuuhenkilöön, tai neuvontanroon klo 9-14, puh. 050-3732857.

KESKI-SATAKUNTA
Voit olla yhteydessä vammaispalveluihin lisätietojen saamiseksi suojavälineiden osalta:
Harjavalta, Luvia, Nakkila
Nikula-Häkli, Tuula (sosiaaliohjaaja)
Puhelin: 044 906 7554 (puhelinaika ma, ti, to ja pe klo: 9-10)

Eurajoki, Kokemäki
Marjamäki, Teea (sosiaaliohjaaja)
Puhelin: 044 906 7561 (puhelinaika ma, ti, to ja pe klo: 9-10)

LOIMAA
Työnantaja voi ostaa suojavälineet itse, ja toimittaa kuitin ja vapaamuotoisen hakemuksen vammaispalveluihin, tai ottaa yhteyttä vammaispalvelujen koronaneuvontaan arkisin klo 9-12, puh. 02 761 2548. Puhelimitse arvioidaan suojainten tarpeesi ja kerrotaan sinulle suojainten jakelusta sekä käyttöohjeista.

PAIMIO
Voit olla yhteydessä vammaispalveluihin lisätietojen saamiseksi suojavälineiden osalta:
Ohjausta ja neuvontaa arkisin klo 9.00 -15.00, puh. 02-4745127

PARAINEN
Avustajat voivat hakea suojaimia osoitteesta Seniorum, Rantatie 30, 21600 Parainen. Avoinna: ma-to klo 9-15 ja pe klo 9-14.
Lisätietoja: Palveluneuvoja Virpi Järvenpää, puh. 040-4885692

PORI
Suojaimia voi hakea osoitteesta Maantiekatu 31 (infosta).

POHJOIS-SATAKUNTA
PoSan vammaispalvelut ovat päättäneet tilata kaikille henkilökohtaisille avustajille kokokasvovisiirit, jotka tullaan jakamaan avustajille saapumisen jälkeen (lähiviikkojen aikana). Visiirien jakamisesta informoidaan avustajia erikseen.

RAUMA
Voit ottaa yhteyttä: Östman Tuula, Steniuksenkatu 6, Palvelukeskus Mansikkapaikka/Pilke, puh. 040 833 0806. Avoinna joka päivä klo 9-11 ja 13-15, sovittaessa muina aikoina.

SALO
Voit ottaa yhteyttä suoraan vammaispalveluihin:
Pauliina Sillanpää (palveluohjaus)
Puhelin: 02-7783575 (soittoaika ma-pe klo 10-12)

SOMERO
Suojavarusteita voi tiedustella numerosta 044-7791431 (sosiaalityöntekijä Jaakko Kaunisto).

TURKU
Suojavälineitä jaetaan riskiryhmään kuuluville. Voit ottaa yhteyttä Asiakaspalvelusihteeriin Hannele Koivulaan, puh. 050-3967138, tai vammaispalvelut@turku.fi.
Vammaispalveluiden asiakas- ja palveluohjaus, puh. 0405857791 (ma-pe klo 9-11 ja to klo 13-14), vammaispalvelut.palveluohjaus@turku.fi.

UUSIKAUPUNKI
Voit olla yhteydessä vammaispalveluihin lisätietojen saamiseksi suojavälineiden osalta:
Anne Mattila (vammaispalveluohjaaja)
Puhelin: 050-5672267 (puhelinaika ma-pe klo 11-11.30).