Kun liikuntaryhmiin tarvittiin avustajia
Uutta luotiin lähes tyhjästä
Yhteistyö Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen ja Avustajakeskuksen välillä käynnistyi 1990-luvulla, kun erityisliikunnan ryhmiin tarvittiin avustajia.
Tarpeen näkivät selkeästi Liikuntapalveluiden erityisryhmien liikunnanohjaaja Riitta Samsten ja Turun seudun Lihastautiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Sirke Salmela. Sen seurauksena oli koko Avustajakeskuksen perustaminen.
Erityisliikunta oli kunnassa 1990-luvulla vielä alkutekijöissään. Erilaisia liikuntaryhmiä järjestettiin yhteistyössä yhdistysten kanssa. Jotta liikuntaryhmiin osallistuminen oli mahdollista, tarvittiin avustajia, koska ohjaaja ei pärjännyt yksin ryhmissä, joissa oli useita erityistarpeita. Osallistujat tarvitsivat avustusta monenlaisissa asioissa, kuten pukeutumisessa, siirtymisissä, liikuntavälineiden käytössä ja kommunikoinnin tukena. Alkuaika oli oppimista toinen toisiltaan, koska mitään ei oikeastaan ollut valmiina. Valtakunnallisestikin luotiin uutta lähes tyhjästä, sillä Lihastautiyhdistyksen kanssa luotu Avustajakeskustoiminta oli pitkään Suomessa ainutlaatuista.
Avustajat ratkaisevassa roolissa
Avustajat ovat toiminnan alusta asti olleet mahdollistamassa monipuolista erityisliikunnan, sittemmin soveltavan liikunnan toimintaa Turussa. Avustajat ovat olleet ryhmäläisten tukena esim. vesijumpissa, kuntosalilla, pelailu-, voimistelu- ja tanssiryhmissä, parajääkiekossa, laskettelussa ym. Yhteistyössä on toteutettu myös kesän erityisuimakouluja lapsille ja nuorille. Toimintaa ei olisi voinut edes toteuttaa ilman lasten henkilökohtaisia avustajia ja yleisavustajia. Heidän avullaan jopa 50–90 lasta pääsee vuosittain uimaopetukse Avustajien läsnäolo tekee mahdolliseksi sen, että erityisliikunnanohjaaja voi keskittyä olennaiseen, eli ohjaukseen. Toimintaan on myös turvallista tulla mukaan, kun tietää saavansa tarvittavan avun. Avustajat ovat sitoutuneita ja monesti he ovat jatkaneet samassa ryhmässä vuosia, joten ryhmässä on tultu tutuiksi. Ohjaustuokion jälkeen ohjaaja pääsee jatkamaan matkaa kohti seuraavaa ryhmää, kun avustajat huolehtivat, että ryhmäläiset pääsevät turvallisesti kotimatkalle
Tukea ja koulutusta
Liikunta-avustajana toimimisen tueksi ja tehtävään innostamiseksi on järjestetty vuosien mittaan erilaista koulutusta. Liikuntapalvelut on kouluttanut avustajia esimerkiksi erityislasten uimatoimintaan, soveltavan liikunnan vesijumppiin, kuntosalitoimintaan, pyörätuolitanssiin, ratsastukseen ja melontaan. Avustajat ovat saaneet tukea myös erilaisten tapahtumien toteuttamiseen ja henkilökohtaisten asiakkaiden arjen aktivoimiseen. Vuodet vaihtuvat, mutta avustamisen tarpeet pysyvät. Turun kaupungin liikuntapalveluiden tavoitteena on tarjota jatkossakin positiivisia liikuntakokemuksia kaikille, jotka vammasta, sairaudesta tai muusta toimintakyvyn rajoitteesta johtuen tarvitsevat soveltavaa liikuntaa. Siinä avustajat ovat tulevaisuudessakin merkittävässä roolissa. Avustajakeskuksen yhteyshenkilöiden kanssa on ollut ilo tehdä yhteistyötä. Kiitokseksi hyvästä yhteistyöstä Avustajakeskus palkittiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa liikuntapalveluiden vuoden yhteistyökumppanina vuonna 2016.
Liikuntapalvelukeskus kiittää arvokkaasta yhteistyöstä!
Teksti:
Riitta Samsten, Eija Hiitti, Väre Anu, Marianna Ylinampa ja Johanna Friman