Koulutukset ja kurssit

Lounais-Suomen alueella toimiville/toimimisesta kiinnostuneille


Vapaaehtoistoiminnan vammaisavustajakurssi

Vammaisavustajakursseja järjestetään 1-2 kertaa vuodessa  Avustajakeskuksen toimintapiiriin kuuluvilla alueilla sekä jatkossa on tarjolla myös verkkokurssit 1-2xvuosi.  Kurssin kesto on yleensä neljä arkipäivää tai viikonloppu ja kolme arki-iltaa, 24-28 opintotuntia.

Kurssien ohjelma koostuu mm. vapaaehtoistoiminnan, vammaisjärjestöjen toiminnan ja kunnan tukipalveluiden esittelystä, liikunta- näkö- ja kehitysvammoihin sekä muistisairauksiin liittyvistä diagnoosiluennoista sekä pyörätuolin käsittelyyn ja näkövammaisen opastamiseen liittyvistä käytännön harjoituksista. Kurssien ohjelma rakennetaan yhteistyössä alueen kuntien ja vammaisjärjestöjen kanssa.

Kursseja järjestetään sekä päiväkursseina, jolloin kurssi ajoittuu arkipäiviin aamusta iltapäivään että viikonloppu + iltakursseina, jolloin kurssi toteutetaan viikonloppuna päiväsaikaan ja arki-iltaisin ja näiden lisäksi verkkokursseina, jolloin osallistumaan pääsee koko alueelta!

Kurssit ovat maksuttomia.
Huomioithan, että kursseille mahtuu rajattu määrä osallistujia!

Vammaisavustajakurssit keväällä 2022

HALIKKO 6.6.-9.6.
PORI 13.6.- 16.6.

Ilmoittautuminen viikkoa ennen kurssin ajankohtaa.

Voit ilmoittautua mukaan kursseille TÄSTÄ, tai soittamalla palvelunumeroon ma-to klo 13-15.

Lyhytkurssit

Onko sinulla kiinnostusta kokeilla vapaaehtoistyötä, mutta sinulla ei ole aikaa tai intoa tulla pidemmälle kurssille? Järjestämme lyhyet pikakoulutukset heille, joilla aika on kortilla tai jotka haluavat kuulla meistä enemmän ennen kuin sitoutuu pidempään kurssiin. Yhden illan tai päivän mittaisessa tapaamisessa käydään perusteet vammaisuudesta ja avustamisesta käytännönläheisesti. Koulutukseen osallistuminen ei sido sinua mihinkään.
Kurssit ovat maksuttomia.

Työsuhdeinfot

Työsuhdeinfot on tarkoitettu lisäkoulutukseksi avustajille ja työnantajille, osallistua voi siis yksin tai yhdessä työnantajan kanssa. Tilaisuudessa kerrotaan työsuhteen kannalta olennaisia asioita kokonaisuutena sekä työnantajan että työntekijän näkökulmasta.                       

 •   
 • 24.5. klo 14-15  
 • 21.6. klo 14-15
 • 23.8. klo 14-15

Koulutus järjestetään pelkästään etäyhteydellä Teamsin välityksellä, joten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä nettiyhteyden. Ohjeet ja liittymislinkin saat lähempänä koulutuksen ajankohtaa.

Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ, sähköpostilla avustajakeskus@avustajakeskus.fi tai soittamalla palvelunumeroon ma-to klo 13–15 välillä.

AVUSTAJAINFOT palkkatyöstä kiinnostuneille

Mikäli olet kiinnostunut hakemaan avustajan töitä kauttamme, kutsumme sinut Avustajainfoon, joka toteutetaan etäyhteydellä. Kuulet toiminnastamme ja palkallisesta työstä yleisesti.
Sen jälkeen sovimme kanssasi yksilöllisen keskusteluajan, jota ennen saat linkin rekisteröintilomakkeeseen sähköpostiisi. Lomakkeella kysytään mm. yhteystietosi ja avustajatehtäviin liittyvät toiveesi.

Lisää tietoa Avustajainfosta voit lukea TÄSTÄ.

Avustajien lisäkoulutus

Avustajakeskus tarjoaa vuosittain monenlaista lisäkoulutusta rekisterissä oleville avustajilleen. Lisäkoulutusten aihevalinnassa pyritään huomioimaan avustajien ideoita ja toiveita.
Lisäkoulutukset ovat rekisteröityneille avustajille maksuttomia.

Koulutus työnantajille

Avustajakeskus järjestää koulutusta ja vertaistukea työnantajille alueellisesti.

Muu koulutus / asiantuntijapalvelut

Avustajakeskus on monipuolinen vammaispalveluiden asiantuntija. Meidän kauttamme on mahdollista saada räätälöity kurssi- tai koulutuskokonaisuus toteutettuna toiveiden mukaisesti. Meillä on pitkä kokemus sekä lyhyiden että myös pidempien koulutuskokonaisuuksien suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista ja kehittämisestä erilaisten toimijoiden tarpeisiin.

Meiltä voi tiedustella koulutusta mm. seuraavista aihepiireistä:

 • Vammaisuus ja erilaiset vammaryhmät (esim. puhevammaisuus, liikuntavammat, kehitysvammat, näkövammat jne)
 • Apuvälineiden käyttö ja ergonomia, uinnin avustaminen, muu liikunnan avustaminen
 • Erilaisuuden kohtaaminen, vammaistyön etiikka
 • Vammaispalvelulaki, henkilökohtaisen avun järjestelmä, työsuhdelainsäädäntö
 • Vapaaehtoistyö
 • Kokemuskouluttajat, itse sairastavat/vammautuneet ja edellisten omaiset
 • Avustaminen ja näkövammaisen opastaminen
 • Tiettyyn aihealueeseen liittyvä osaaminen, mm. seksuaalisuuden kohtaaminen vammaistyössä, kuoleman kohtaaminen jne.

Kysy lisää koulutusmahdollisuuksista:

Sirke Salmela, toiminnanjohtaja
sirke.salmela@avustajakeskus.fi 041 456 7071